Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Μάικλ Τζάκσον (1958- 2009)-Η (απίστευτη) ιστορία της ζωής του


Ο Μάικλ Τζόζεφ Τζάκσον γεννήθηκε στο Γκάρι της Ιντιάνα στις 29 Αυγούστου του 1958 και ήταν το έβδομο από τα εννιά, συνολικά, παιδιά της οικογένειας . Από πολύ νεαρή ηλικία, ο πατέρας του, Τζόζεφ Γουόλτερ, τον κακοποιούσε συναισθηματικά και σωματικά. Σύμφωνα με τη χαρακτηριστική περιγραφή του αδερφού του Μάικλ, Μάρλον, κάποια φορά, ο πατέρας τους «άρπαξε τον Μάικλ από το ένα πόδι και τον κρατούσε ανάποδα χτυπώντας τον με γροθιές στην πλάτη». Άλλο περιστατικό που έχει γίνει γνωστό είναι το εξής: κάποια βραδιά, ο πατέρας του Μάικλ είχε σκαρφαλώσει από το παράθυρο του δωματίου του μικρού, φορώντας μία τρομακτική μάσκα και μπήκε στο δωμάτιο ουρλιάζοντας για να τον τρομοκρατήσει. Για τα επόμενα χρόνια, ο Μάικλ υπέφερε από εφιάλτες.



Ο ίδιος ο Τζάκσον μίλησε για πρώτη φορά για τα παιδικά του χρόνια σε συνέντευξή του στην Όπρα Γουίνφρεϊ, το 1993. Η περιγραφή καταστάσεων που ως παιδί είχε ζήσει, ήταν εξαιρετικά συγκινητική - ανάμεσα σε άλλα είπε ότι συχνά έκλαιγε επειδή ένιωθε αφόρητη μοναξιά, και πως κάποιες φορές έκανε εμετό και μόνο στη θέα του πατέρα του. Σε επόμενη συνέντευξή του το 2003, ο Μάικλ είχε και πάλι αναφερθεί στην κακοποίηση που είχε υποστεί ως παιδί, ενώ, κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια των περιγραφών, κάλυψε με τα χέρια του το πρόσωπό του και άρχισε να κλαίει.



Η επαγγελματική ενασχόληση του Τζάκσον με τη μουσική άρχισε σε ηλικία 11 ετών, ως μέλος του συγκροτήματος «The Jackson 5» μαζί με τέσσερα από τα αδέρφια του, ενώ το 1971 ο Μάικλ ξεκίνησε τη σόλο καριέρα του - χωρίς να αποχωρήσει από το γκρουπ. Τα επόμενα χρόνια, η καριέρα του απογειώθηκε, κατακτώντας τον τίτλο του «Βασιλιά της Ποπ» (φράση που πρώτη χρησιμοποίησε η Ελίζαμπεθ Τέιλορ όταν του παρέδωσε το 1989 το βραβείο του «Καλλιτέχνη της Δεκαετίας» αποκαλώντας τον «πραγματικό βασιλιά της ποπ, ροκ και σόουλ μουσικής»).



Το «Thriller» κυκλοφόρησε το 1982 και είναι το άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών, ενώ άλλα τέσσερα άλμπουμ του (το «Off The Wall», το «Bad», το «Dangerous και το «HIStory») έχουν κατακτήσει από μια θέση στη σχετική λίστα. Τα βίντεο μερικών από τα τραγούδια του Τζάκσον που προβάλλονταν στο MTV έγιναν η αιτία να θεωρηθούν τα βιντεοκλίπ ένα είδος τέχνης, αλλά και μέσο προώθησης του τραγουδιού ενώ βοήθησαν το -νεοσυσταθέν τότε- μουσικό κανάλι να γίνει διάσημο. Ο Μάικλ είχε επίσης μπει αρκετές φορές στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, είχε κερδίσει 13 βραβεία Grammy ενώ 13 από τα single του έχουν φτάσει στο Νο1 του Billboard Chart. Μία από τις πιο πετυχημένες περιοδείες του, η «Bad World Tour» -που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 1987 και τελείωσε τον Ιανουάριο του 1989- του χάρισε δύο ρεκόρ Γκίνες (ένα για τους 504.000 θεατές που παρακολούθησαν τη συναυλία στο Στάδιο Γουέμπλεϊ και ένα για τους συνολικά 4,4 εκατ. θεατές που παρακολούθησαν τις συναυλίες τής περιοδείας σε 123 χώρες του κόσμου).

Συνολικά, είχε πρωταγωνιστήσει στη μουσική βιομηχανία για περίπου τέσσερις δεκαετίες. Οι live εμφανίσεις του αλλά και τα χορευτικά του σε μερικά από τα πιο διάσημα βιντεοκλίπ του, προκαλούσαν παραλήρημα - οι πιο διάσημες χορευτικές τεχνικές του είναι το «robot» και το «moonwalk».



Παράλληλα, ο Μάικλ Τζάκσον υπήρξε πολύ γνωστός για τη φιλανθρωπική του δράση: Το 1984 είχε ένα ατύχημα κατά τη διάρκεια διαφημιστικού για την Pepsi Cola και δώρισε το 1,5 εκατομμύριο δολάρια από την αποζημίωση που πήρε στο ίδρυμα «Michael Jackson Burn Center», το οποίο βοηθούσε ανθρώπους που έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα. Στη συνέχεια, δώρισε 5 εκατ. δολάρια από τα κέρδη της περιοδείας του «Victory Tour» σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς. Επίσης, από το 1985 μέχρι και το 1990 χάρισε 500.000 δολάρια στο «United Negro College Fund» και το 1993 έδωσε όλα τα έσοδα από την «Dangerous World Tour« στο Heal the World Foundation. Επίσης, βοήθησε με πολλές δωρεές άτομα που πάσχουν από AIDS και μαχόταν για τις καμπάνιες ενημέρωσης σχετικά με τον ιό. Το 2000 μπήκε για ακόμα μία φορά στο Βιβλίο με τα Ρεκόρ Γκίνες για την υποστήριξή του σε 39 συνολικά φιλανθρωπικούς οργανισμούς.



Την πρώτη του ρινοπλαστική, την έκανε το 1979, όταν έσπασε τη μύτη του κάνοντας μια χορευτική φιγούρα. Η επέμβαση του δημιούργησε δυσκολία στην αναπνοή και σύντομα ο Μάικλ υποβλήθηκε σε μία δεύτερη. Το 1984 έκανε την τρίτη πλαστική στη μύτη του και το 1986 την τέταρτη, ενώ παράλληλα πρόσθεσε τη χαρακτηριστική «σχισμή» στο πιγούνι του, ώστε να γίνουν πιο «ανδρικά τα χαρακτηριστικά» του. Το δέρμα του γινόταν όλο και πιο λευκό με την πάροδο των χρόνων ενώ οι φήμες μιλούσαν για τεχνητή λεύκανση. Βέβαια, ο Τζάκσον ισχυριζόταν πάντα ότι έπασχε από λεύκη και λύκο, και οι θεραπείες για τις συγκεκριμένες παθήσεις προκάλεσαν -μέχρι ενός βαθμού- την αλλαγή στο χρώμα του δέρματός του. Πολλαπλές αισθητικές επεμβάσεις ακολούθησαν η μία την άλλη όλα αυτά τα χρόνια.



Το 1993, ο Μάικλ κατηγορήθηκε από έναν 13χρονο για σεξουαλική κακοποίηση. Ύστερα από τον τεράστιο σάλο που είχε δημιουργηθεί στα Media, o Μάικλ και η οικογένεια του μικρού προέβησαν σε διακανονισμό, και ο τραγουδιστής τους έδωσε τελικά 22 εκατομμύρια δολάρια, χωρίς να ολοκληρωθεί η αστυνομική έρευνα. Εξαιτίας του άγχους σχετικά με την υπόθεση, ο Τζάκσον κατέφυγε σε αγχολυτικά και άλλα ισχυρά φάρμακα, έχοντας διαταραχές με τη διατροφή και το βάρος του. Το 1994, παντρεύτηκε τη Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ, η οποία και του στάθηκε στην υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης. Αν και ο γάμος τους κράτησε λιγότερο από δύο χρόνια, οι δυο τους παρέμειναν καλοί φίλοι μετά το διαζύγιο. Ο τραγουδιστής παντρεύτηκε για δεύτερη φορά τη νοσοκόμα Ντέμπορα Ρόου, με την οποία και απέκτησε δύο παιδιά, τον Μάικλ Τζόζεφ Τζάκσον Τζούνιορ (γνωστό ως Πρινς) και την Πάρις Μάικλ Κάθριν Τζάκσον. Το ζευγάρι χώρισε το 1999 και ο Μάικλ πήρε την κηδεμονία των παιδιών. Το 2002, απέκτησε και ένα τρίτο παιδί, χωρίς ποτέ να γίνει γνωστή η μητέρα. Ο ίδιος ο Τζάκσον έχει δηλώσει πως χρησιμοποιήθηκε παρένθετη μητέρα και η γονιμοποίηση έγινε τεχνητά με δικό του σπέρμα.



Το 2003, μία δεύτερη κατηγορία για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου, ήρθε να σπιλώσει ακόμα πιο πολύ τη φήμη του και να δημιουργήσει ακόμα πιο πολλά ψυχολογικά προβλήματα στο βασιλιά της ποπ. Η δίκη ξεκίνησε στην Καλιφόρνια δύο χρόνια αργότερα και κατά τη διάρκειά της ο Μάικλ εθίστηκε στη μορφίνη και σε άλλες ουσίες. Η δίκη έληξε τελικά το Μάιο του 2005 με την αθώωση του Τζάκσον.



Ο Μάικλ Τζάκσον έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη 25 Ιουνίου, σε ηλικία 50 ετών από καρδιακή προσβολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου