Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

Ενωσαν τις φωνές τους κατά του Αχμαντινετζάντ



«Ολα για όλα» φαίνεται πως θα τα παίξουν οι κορυφαίοι μεταρρυθμιστές του Ιράν, οι οποίοι χθες ένωσαν τις φωνές τους εναντίον του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δηλώνοντας ότι... δεν τα παρατάνε. Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διαμήνυσε σε συνέντευξή του στο Associated press ότι οι ΗΠΑ «θα αποτρέψουν το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού Ιράν».

Παρά την ολοένα και εντονότερη πίεση που ασκεί το ισλαμικό καθεστώς, το οποίο φαίνεται να έχει θέσει υπό έλεγχο τις μαζικές διαδηλώσεις που κατέκλυζαν τους δρόμους των μεγάλων ιρανικών πόλεων, τρεις ηγετικές προσωπικότητες του μεταρρυθμιστικού στρατοπέδου, οι υποψήφιοι για την προεδρία Μιρχοσέιν Μουσαβί και Μεχντί Καρουμπί μαζί με τον πρώην πρόεδρο του Ιράν Μοχάμαντ Χαταμί σχημάτισαν χθες «κοινό μέτωπο» εναντίον της συντηρητικής κυβέρνησης, αψηφώντας την απόφαση του Συμβουλίου των Φρουρών και υποστηρίζοντας ότι «δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν την επανεκλογή του Αχμαντινετζάντ» όσες πιέσεις και αν δεχτούν.

Από την άλλη πλευρά, η ένοπλη ισλαμική πολιτοφυλακή Μπασίτζ μαζί με σκληροπυρηνικά κυβερνητικά στελέχη ζήτησαν τη σύλληψη των τριών μεταρρυθμιστών.

Εν τω μεταξύ, Ευρωπαίοι διπλωματικοί αξιωματούχοι αναμενόταν να εξετάσουν χθες ενδεχόμενη απόσυρση όλων των πρεσβευτών της ΕΕ από το Ιράν. Βασικός στόχος, όπως επεσήμαναν, είναι η άσκηση πίεσης στην Τεχεράνη ώστε να απελευθερώσει και τον τελευταίο υπάλληλο της βρετανικής πρεσβείας τον οποίο συνεχίζει να κρατάει υποστηρίζοντας ότι «διαδραμάτισε κυρίαρχο ρόλο στην υποκίνηση των ταραχών».

Παρά την ολοένα και εντεινόμενη πίεση που φαίνεται πως ασκεί το καθεστώς στους μεταρρυθμιστές, ο Μιρχοσέιν Μουσαβί ζήτησε την απελευθέρωση όσων έχουν συλληφθεί επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μια πικρή ατμόσφαιρα πραξικοπήματος», ενώ προσέθεσε ότι θα συσταθεί μια νόμιμη οργάνωση που θα δημοσιεύσει στοιχεία για την εκλογική νοθεία της 12ης Ιουνίου παρουσιάζοντάς τα στη Δικαιοσύνη.

Λίγο πριν, ο μετριοπαθής Μεχντί Καρουμπί είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την κυβέρνηση Αχμαντινετζάντ και δεσμεύτηκε να σταθεί στο πλευρό του λαού έως το τέλος της ζωής του.

Τέλος, ο μεταρρυθμιστής πρώην πρόεδρος του Ιράν Μοχάμαντ Χαταμί κάλεσε τους πολίτες να συνεχίσουν τον αγώνα τους τονίζοντας πως «δεν έχουν κλείσει ακόμα όλες οι πόρτες».

ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΜΙΑ «ΟΜΟΛΟΓΙΑ»
«Ομολογία» για διασπορά ψευδών ειδήσεων υποστηρίζουν οι ιρανικές αρχές ότι απέσπασαν από τον συλληφθέντα ανταποκριτή του «Νewsweek» στη χώρα, την ώρα που οι πληροφορίες για την τύχη του Ελληνα δημοσιογράφου Ιάσονα Αθανασιάδη παραμένουν συγκεχυμένες.

Χαρακτηρίζοντας τις παραπάνω πληροφορίες ως «παράλογες», ο διευθυντής του «Νewsweek» στο Παρίσι Κρις Ντίκι έσπευσε να υπερασπιστεί τον 42χρονο Μαζιάρ, επισημαίνοντας ότι «όσα χρόνια εργάζεται για το περιοδικό δεν έχει δώσει ποτέ τέτοια δείγματα».

Επιπλέον, ο Ντίκι υπενθυμίζει ότι όσες μέρες ο Μαζιάρ κρατείται από τις ιρανικές αρχές «δεν του επιτρέπουν να επικοινωνεί με την οικογένειά του, αλλά ούτε και να εκπροσωπηθεί από δικηγόρο».

Εν τω μεταξύ, οι αρχικές πληροφορίες ότι ο Ι. Αθανασιάδης επρόκειτο να απελευθερωθεί ύστερα από πολυήμερη κράτηση στο Ιράν δεν μπορούσαν να επιβεβαιωθούν μέχρι χθες το βράδυ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου