Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

"Που θα πάει το φρέον απ' τα αποσυρόμενα κλιματιστικά;"


"Εξηγήσεις από τον Υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη ζητά με έγγραφό της που κοινοποιείται στον Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή , τον Επίτροπο Περιβάλλοντος Στ. Δήμα και τον Υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Σουφλιά, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, σχετικά με το ...

φρέον το οποίο εμπεριέχεται στα κλιματιστικά.
Όπως σημειώνει στην επιστολή, στις 23 Ιουνίου είχε αποστείλει πάλι επιστολή με τρία ερωτήματα χωρίς να υπάρξουν ακόμη απαντήσεις.

Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:
«στην πρόσφατη απόφασή σας για την αντικατάσταση των παλαιών κλιματιστικών, με νέας τεχνολογίας, δεν αναφέρονται οι τρόποι με τους οποίους θα διασφαλιστεί ότι το φρέον (R22), που περιέχουν τα αντικαθιστώμενα μηχανήματα, δεν θα διαρρεύσει στο περιβάλλον.
Το ζήτημα επαφίεται στην καλή θέληση των τεχνικών που πραγματοποιούν τις αντικαταστάσεις, για τις ευαισθησίες των οποίων έχουμε σοβαρές αμφιβολίες.
Ήδη έχουν αντικατασταθεί περισσότερα από 20.000 μηχανήματα και με το δεδομένο ότι περιέχουν πάνω από 1.000 γραμμάρια φρέον το καθένα, αντιλαμβάνεστε το μέγεθος του προβλήματος».
Καλούν τον Υπουργό να λάβει μέτρα για τη διασφάλιση της ορθής εφαρμογής της απόσυρσης και την προστασία του περιβάλλοντος.
Οι οικολόγοι προτείνουν το προσωρινό πάγωμα της απόσυρσης, μέχρι τη συγκρότηση Νομαρχιακών Επιτροπών Ελέγχου, οι οποίες θα παρέχουν πιστοποιητικό ορθής περισυλλογής για το φρέον.
Μετά από αυτή την πιστοποίηση και μόνο να επιτρέπεται η αντικατάσταση των συσκευών κλιματιστικών.

Ζητούν τέλος, να διενεργηθεί έλεγχος για τις ποσότητες του φρέον (R22) που έχει συλλεχθεί μέχρι σήμερα και τον τρόπο αδρανοποίησής του."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου